De wijde omgeving van la Bianchina

 

San Vito in Monte was vroeger een kuuroord. Ook nu nog kan men de genezende bron met ijzerhoudend water bezoeken.

 

Het gemeentehuis van San Venanzo is gevestigd in de pas gerestaureerde villa Faina die midden in het park ligt. U kunt daar het vulkanisch museum bezoeken, waar u van alles te weten komt over de vulkaan van San Venanzo. Daarna kunt u eventueel een uitgezette wandeling maken rondom de vulkaan. Er is ook een klein, knus gemeentezwembad met heerlijk fris en zacht water van de berg.

 

Erg leuk als u ergens naar toe rijdt is, dat het nooit nodig is om een snelweg te nemen. U kunt werkelijk overal komen via binnendoor-weggetjes. Op deze kleine wegen is het heerlijk fietsen als u een bergverzet heeft. Voor mountainbikers zijn er speciale routes uitgezet. Ook kunt u er prachtige ritten met de motor maken. Zo ligt er tussen Orvieto en Marsciano de duizend bochten weg, beroemd onder de Italiaanse motorrijders. Zij komen vanuit heel Italië om in deze bochten te hangen.

 

In Collelungo, een plaats in onze omgeving, restaureren ze een zeer speciale wijnkelder. Van dit type zijn er slechts drie in Europa.

 

Marsciano, een grotere plaats op een half uur rijden, heeft elke maandagochtend markt. Heerlijke kazen zijn hier de belangrijkste attractie.

 

La Scarzuola ligt op ongeveer 20 minuten rijafstand. Het is een klooster, gesticht in 1218 door Franciscus van Assisi en is in de jaren vijftig aangekocht door Tomaso Buzzi, een Italiaanse architect die hier zijn droomstad gecreëerd heeft. Naast georganiseerde rondleidingen (ca. twee uur) zijn er ook regelmatig openluchtvoorstellingen te zien, iets waar deze plek zich uitstekend voor leent.

 

In Montecastello di Vibio, een mooi gerestaureerd dorpje, kunt u het kleinste theater van de wereld bezoeken: Teatro la Concordia. Regelmatig zijn hier voorstellingen te zien.

 

En dan zijn er natuurlijk de grote toeristische trekpleisters, zoals de Dom van Orvieto, de galerieën en fontein van Perugia, de kerk van de heilige Franciscus van Assisi die met de aardbeving van 1997 geheel is verwoest, maar nu weer in oude staat hersteld is.

 

Houdt u van muziek? Dan heeft Umbrië u veel te bieden. Zo is er in de vele burchten rondom ons het muzikale festijn Musica per i Borghi, wat iedere zomer opnieuw wordt georganiseerd. Verder zijn er het Lago Trassimeno Blues Festival, het beroemde Perugia Jazz Festival en het Orvieto Winter Jazz Festival.

 

Houdt u van lekkernijen, dan zijn er genoeg plekken te vinden waar u bij het eten uw vingers zult aflikken. Zo zijn in dit gebied zwarte truffels, wildzwijn, zelfgemaakte pasta en torta al testo een absolute must.

 

Mocht plotseling de behoefte opkomen aan een stranddagje of een dag hoog in de bergen, dan kunnen we u een mooie route wijzen die u daar in twee en een half uur naar toe brengt zonder ook maar een snelweg te hoeven te zien.